YatırımUzmanı Borsa Robotu

YatırımUzmanı Nedir?

YatırımUzmanı borsa robotu hisse senetlerinde otomatik işlem yapan bir Windows programıdır. Bilançoya dayalı  Temel Analiz yöntemiyle değer yatırımı yapan Türkiye'nin ilk ve tek borsa robotudur. Seçimlik olarak sunulan VİOP Hedge opsiyonu ile hisse portföyünün hedge edilmesini, yani adeta sigortalanmasını sağlayan otomatik korunma mekanizmasına da sahiptir. Güniçi işlem robotu değil, bir yatırım robotudur. Buna rağmen hisselere genellikle uzun vadeli yatırım yapmaz. 2000 yılından itibaren performans sonuçları incelenebilmektedir.

YatırımUzmanı borsa robotunun başlıca özellikleri:

  • Robot alım-satım işlemlerini kendisi otomatik olarak gerçekleştirir. 
  • Kullanıcı portföyünün en fazla kaç hisseden oluşacağını kendisi belirleyebilir.
  • Robot hisselerin bilançolarını ve çeşitli finansal değerlerini inceleyerek yalnızca temeli sağlam, temel analize göre sağlıklı hisselerde yatırım yapar. Gelişmiş ve orijinal bir algoritmaya sahiptir.
  • Robot hissenin sadece bilançosunun güçlü olmasına değil, fiyatının uygun veya ucuz olmasına da önem verir.
  • Robot alım-satım kararı verirken Temel Analiz verilerini kullanabilen Türkiye'nin ilk ve tek borsa robotudur.
  • Robot yüzlerce hisse senedinin bilanço ve fiyat verilerini kısa sürede inceler ve kullanıcının portföyünü bu sonuçlara göre düzenler. Kullanıcının yüzlerce hisseyi analiz etmeye çalışması veya piyasayı takip etmesi gerekmez.
  • Robot normal kullanımda alacağı hisselere kendisi karar verir. Kullanıcı isterse hisseleri kendisi belirleyebilir ancak kullanıcının belirlediği hisseleri robot uygun bulmazsa almaz. Bu nedenle hisse seçimini robota bırakmek en doğru yoldur. Mutlaka hisseleri kullanıcı kendisi seçmek isterse hisse sayısını yüksek tutmalıdır. Robotun başarısı doğru hisseyi doğru fiyattan alıyor olmasından kaynaklanmaktadır.
  • Kullanıcı robotun sadece belirli bir endekse dahil olan hisselerde işlem yapmasını sağlayabilir.
  • Kullanıcı robotun belirli bir endekse dahil olan hisselerde işlem yapmamasını sağlayabilir.
  • Robot istenirse finans sektörü dışındaki hisselerde çalıştırılabilir. Bankacılık sektörü gibi faize dayalı sektörlere yatırım yapmak istemeyenler programı rahatlıkla kullanabilir.
  • Kullanıcı isterse robotun hiçbir zaman alım yapmasını istemediği hisseleri belirtebilir. Örneğin alkollü içecek üreten firmalar hariç tutulabilir.
  • Kullanıcı robotun içerisindeki kiralamış olduğu stratejinin girdilerini kendisine göre ayarlayarak tamamen kendisine özgü simulasyonlar yapabilir. Çok sayıdaki kombinasyondan beğendiğini seçebilir.
  • Kullanıcı belirli bir simulasyonu robot olarak çalıştırmaya başlamadan önce simulasyonun sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyebilir. İstediği tarih aralığı için kâr grafiğine bakabilir, performans istatistiklerini görebilir, robotun yapmış olduğu tüm işlemleri gözden geçirebilir.
  • 15 gün süreyle ücretsiz demo hesap açılabilir ve tüm performans sonuçları demo programda yakından incelenebilir. Demo program piyasada işlem yapmaz ancak 2000 yılından itibaren oluşan performans çok yakından ayrıntılı bir şekilde incelenebilir ki bu bilen için çok kıymetli bir bilgidir.
  • Kullanıcı yazılımın içindeki mevcut simulasyonlardan veya kendi oluşturacağı simulasyonlardan birini robot olarak çalıştırabilir. Böylece sonucunu gördüğü, incelediği, beğendiği simulasyonun gerçek piyasada alım-satım yapmasını sağlayabilir.
  • YatırımUzmanı borsa robotu kullanıcı tarafından devreye sokulabilen otomatik VİOP hedge mekanizmasına sahiptir. Böylece büyük düşüşlerin yaşandığı dönemlerden en az hasarla veya belki de kârla çıkılması mümkün hale gelir. Robot hedge amacıyla VİOP-30 veya VİOP-USD pozisyonları taşıyabilir. Hedge oranları kullanıcının risk algısına bağlı olarak kullanıcı tarafından belirlenebilir.
  • YatırımUzmanı yazılımı bir sinyal programı değildir. Otomatik olarak portföy yöneten bir borsa robotudur. Tüm algoritma kullanıcının bilgisayarındaki veriler üzerinde çalışır ve işlemler kullanıcının bilgisayarından doğrudan borsa aracı kurumuna iletilir.
  • YatırımUzmanı robotu, kullanıcının sipariş aşamasında belirteceği yalnızca belirli bir aracı kurumdaki hesaba bağlı olarak çalışır.
  • YatırımUzmanı satılmaz, içerisindeki stratejiler belirli sürelerle kiralanır.
  • YatırımUzmanı'nın bünyesindeki stratejiler BİST100 endeksinin performansı ile karşılaştırıldığında bugüne kadar çok yüksek kâr elde etmişlerdir. YatırımUzmanı kârlılık konusunda oldukça iddialıdır. İstikrarlı bir şekilde, sık müdahale edilmeden kullanılması önemlidir.
  • Robot otomatik çalıştığı ve işlem yaptığı için kullanıcıyı duygusal davranmaktan, hırslarına ve korkularına yenik düşmekten korur. Her tür şart altında istikrarlı şekilde rasyonel temellere dayalı olarak işlemleri gerçekleştirir. İnsanlara özgü birçok zaaftan uzaktır.
  • Robot ucu açık boş yorumlar sunmak yerine, özgün algoritması sayesinde gerçekçi, güçlü ve geriye doğru sonuçları kesin olarak gözlemlenebilen tam anlamıyla otomatik bir altyapı sunar.
  • YatırımUzmanı yazılımının versiyon güncellemeleri ücretsizdir. Kiralama süresi boyunca programla ilgili olarak teknik destek hizmeti de ücretsiz olarak sunulmaktadır.
  • YatırımUzmanı programında kesinlikle optimizasyon yoktur.

Bütüncül Analiz: Temel Analiz + Teknik Analiz

YatırımUzmanı borsa robotu hem temel analizi hem de teknik analizi kullanan hibrit ve bütüncül bir algoritmik alım-satım robotudur. Çok yüksek oranda Temel analiz kullanır.

Temel Analiz:
Hisse senetleri yalnızca 4-5 harfli sembol kodlarından ibaret sanal varlıklar değillerdir. Herbir hisse senedi sembolünün fiyatı, ilgili şirketin performansı ile yakından ilişkilidir. Bir şirketin performansı denilince ilk akla gelen şirketin finansal durumu, kârlılığı, sermaye yapısı ve benzeri temel analiz unsurlarıdır. Temeli sağlam her hisse mutlaka yükselir denilemese de şirketin temelinin sağlamlığının veya temel analize göre güçlü oluşunun bir hisse senedinin borsada yükselişe geçmesinde önemli bir etkiye sahip olduğu açıktır.

YatırımUzmanı hisseleri analiz ederken şirketlerin bilançolarını yakından inceler. Şirketlerin birçok finansal durum göstergesini araştırır ve sadece sağlıklı şirketlerin hisselerini portföyüne katmak için çabalar. Böylece aşırı spekülatif veya manipulatif hisselerden uzak durulmuş olur. Birçok yatırımcı hisse senedine yatırım yaparken sadece fiyatın yükselmekte oluşuna bakarak karar verdiği için hisseleri haketmediği yüksek fiyatlardan alabilmekte ve böylece zarar edebilmektedirler. Büyük ve başarılı tüccarların adeta atasözü haline gelmiş olan şu sözünü akıldan çıkarmamak gerekir: "Ticarette alırken kazanılır" Temel analizi kullanmak yatırımcıyı hisseyi ederinden fazla fiyata almaktan büyük ölçüde kurtarır. Temel analiz yapan YatırımUzmanı programı da dolayısıyla kullanıcıyı birçok zararlı pozisyona girmekten alıkoyar. Temel analizin ana stratejisi ucuza alıp pahalıya satmaktır

Teknik Analiz:
Teknik analiz geçmiş fiyat hareketlerinin benzerlerinin gelecekte de oluşacağını kabul eden ve gelecekteki fiyatların geçmiş fiyat hareketleri kullanılarak tahmin edebileceğini savunan bir analiz yaklaşımıdır. Teknik Analiz temelde trendler, destek noktaları, direnç noktaları, kanallar, formasyonlar ve indikatör ve benzeri fonksiyonlardan oluşur.

Piyasada fiyatlar trend halinde veya yatay ve sıkışık halde hareket eder. Teknik analize göre bir trendin başlamış olması devam edeceğine bir işarettir. Benzer şekilde fiyat belirli bir kanalda hareket ediyorsa o kanalda kalmaya devam etme eğilimindedir. Yıllardır geçilememiş bir fiyat seviyesi fiyatın önünde direnç oluşturur. Bu ve benzeri birçok kural geçmiş fiyat hareketleri üzerinde analiz yapılarak oluşturulabilir. Bakılan kriterler ve istatistikler sınırsız sayıda olabileceğinden teknik analiz yöntemi çok geniş bir yelpazeyi kapsar. Teknik analizin ana stratejisi ucuzluğa ya da pahalılığa bakmadan sürü psikolojisi ile hareket etmek ve trende uymaktır.

YatırımUzmanı programı temel analizin yanında az da olsa teknik analizi de kullanabilen oldukça sıradışı bir robottur. Pratikte temel analiz ile teknik analiz birbiriyle çok uyumlu değildir. Çünkü ana stratejileri farklıdır. Temel analiz belki de herhangi bir yükseliş bile başlamamışken ucuz fiyata alım yaparken teknik analizin alım yapması için açık bir yukarı hareketin oluşması gereklidir. Bu nedenle teknik analiz temel analize göre daha pahalıya alma eğilimindedir.

Portföy Sigortası: Hedge

Hedge kelime olarak tedbir almak, engellemek, sınır koymak anlamlarına gelir. Terim olarak ise bir yatırımdan doğabilecek zararı başka bir enstrüman veya yatırım aracı kullanarak sınırlamak veya sıfırlamak anlamına gelmektedir.

Borsalarda büyük düşüşler genellikle genele yayılır. Yani eğer düşüş miktarı ciddi ise ve ortada global veya ulusal bir politik veya ekonomik sıkıntı varsa temeli sağlam ve ucuz hisseler bile bu düşüşten nasiplerini alabilirler. Benzer şekilde, büyük düşüş zamanlarında bir hisse sırf A indikatörü B indikatörünün üstünde diye düşüşe kayıtsız kalamaz. Bir hissenin düşmeye niyeti olmasa bile elinde o hisseyi bulunduran yatırımcılar veya spekülatörler borsada sert düşüşün başladığını gördüklerinde satıp daha aşağıdan alabilmek için satış yapabilirler. Bu durum sağlam hisselerin bile büyük düşüşlerden etkilenmesine yol açar. Ayrıca büyük düşüş zamanlarında teminat yetersizliği de fonların veya tek tek yatırımcıların ellerindeki varlıkların bazılarını satmasını gerektirebilir. Bu da sağlam hisselerin büyük düşülerden etkilenmesine yol açar. Örneğin 2008 küresel krizinde BİST100 endeksi  55538'den 21228'e kadar yaklaşık %62 düşmüştür ve bu düşüşten kötü durumdaki şirketlerin hisselerinin yanı sıra finansal durumu gayet iyi olan, bilançosu sağlam ve hatta teknik analize göre AL veren hisseler de nasibini az ya da çok almıştır. Yani hem Temel Analiz hem de Teknik Analiz yöntemleri, piyasalardaki sert ve yaygın düşüşler karşısında çaresiz kalmıştır.

Portföyü büyük düşüşlere karşı sigortalamanın veya hedge etmenin bir takım yolları vardır. Örneğin hisse senetlerinden oluşan bir portföy VİOP'ta(Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası) satış yapılarak sigortalanabilir. Bilindiği üzere VİOP piyasasında Kısa Pozisyon adı verilen açığa satış işlemi mümkündür. Bir yatırımcı piyasanın düşeceğini düşünüyorsa örneğin BİST30 endeksine dayalı olan en yakın vadeli VİOP sözleşmesini satar. Eğer satıştan sonra piyasa düşerse yatırımcının bu pozisyonu düşüşten kazanç sağlar. VİOP'un piyasa düşerken para kazanmaya imkan sağlayan bu yapısı hisse senedi portföylerini sigortalamak veya hedge etmek için iyi bir çıkış yolu sunar. Örneğin 2008 başında bir yatırımcı hisse portföyünü VİOP'ta Kısa Pozisyon açarak hedge etmiş olsa idi hisselerinin değer kaybından dolayı zarar etse bile VİOP'taki Kısa Pozisyonun kârı sayesinde toplam varlığında belki düşüş olmayabilecek veya en azından kayıp sınırlı kalabilecekti.

YatırımUzmanı hisse robotu kullanıcıya Hedge imkânını seçimlik olarak sunmaktadır. İsteyen kullanıcı programın içerisindeki kiralamış olduğu Stratejiyi Hedge'li olarak işaretleyerek çalıştırabilmektedir. Bu yapıldığında program, taşıdığı portföy kadar VİOP'ta satış yaparak portföyü büyük düşüşlere karşı koruyabilmektedir. Hatta bu yolla bazen büyük kriz yıllarından kârla bile çıkabilmektedir. Piyasanın %62 düşüş yaşadığı bir yılı kârla kapatmanın güzelliği herkesçe malumdur. YatırımUzmanı programının bünyesinde büyük krizin yaşandığı 2008 yılını kârla kapatmış olan Strateji ve Simulasyonlar hazır olarak sunulmaktadır. Örneğin bunlardan biri büyük düşüşün yaşandığı 2008 yılının tümünü %36 kârla kapatmıştır. Bu noktada şöyle bir soru akla gelebilir. Peki piyasa düşerken nasıl oluyor da YatırımUzmanı kâr edebiliyor? En fazla başabaş noktasında olması gerekmez mi? Cevap YatırımUzmanı programının iyi hisseleri başarılı bir şekilde seçmesinde ve bu seçimi yıl içerisinde defalarca yapıyor olmasında saklıdır. Büyük düşülerde belki tüm hisseler düşmekte fakat bu düşüş tüm hisselere aynı anda veya aynı şiddette yansımamaktadır veya seçilen hisseler iyi ise düşüş o hisseleri nispeten biraz daha az etkileyebilmektedir. Yani YatırımUzmanı yıl içinde öyle hisseleri seçmiştir ki o hisseler endeksten çok daha az düşmüş veya program yıl içinde bazı hisselerdeki kısa süreli yükselişleri kazanca dönüştürmeyi başarmıştır. Bu da YatırımUzmanı'nın hisse seçimindeki ve alım-satım zamanlamasındaki üstün başarısını net bir şekilde gözler önüne sermektedir.

Aşağıda YatırımUzmanı programının bünyesinde bulunan Strateji_A04 isimli Stratejinin ve BİST100 endeksinin kâr grafikleri görülmektedir. 10000 TL ile başlayan sermaye Stratejinin yönetiminde 13639 TL'ye çıkarken aynı zaman diliminde BİST endeksine yatırılan 10000 TL sermaye 5017 TL'ye düşmüştür. Bu durum YatırımUzmanı'nın endekse karşı bariz bir üstünlük sağladığının göstergesidir. Hisse yatırımcıları 2008'de kan ağlarken bu Strateji'yi kullanan YatırımUzmanı programı kullanıcıları yılı güzel bir kârla tamamlamıştır. 

Strateji_A04 2008 Kar Grafiği  

Yüksek Kazanç Potansiyeli

YatırımUzmanı borsa robotu yaklaşık 16 yıllık sonuçları bilinen ve objektif bir şekilde ortaya konulan bir hisse senedi robot programıdır. Bir robotun veya stratejinin simulasyonunun güvenilirliğini belirleyen en temel unsur ne kadar uzun süreli sonuçlarının biliniyor olduğudur. Kısa vadelerde başarılı olan stratejilerin uzun vadede başarısız olması mümkündür. Eğer bir stratejinin çok uzun süreli sonuçları biliniyorsa o stratejinin piyasaların farklı durumlarında ve davranışlarında nasıl hareket ettiği ve hangi sonuçları aldığı gözlemlenebileceği için elde etmiş olduğu geçmiş sonuçların güvenilirliği artar. Örneğin 2009 yılında hisse senedi piyasasındaki hangi hisseyi alırsanız alın neredeyse hepsinden kâr ederdiniz. Bir stratejinin sadece 2009 yılındaki performansı size gösterilse muhtemelen o stratejinin harika olduğunu düşünürsünüz. Fakat o stratejinin 2008 kriz piyasasındaki veya 2015'teki sakin piyasadaki performansını görseniz belki de fikriniz değişebilecektir. Bu nedenle belirli bir stratejinin veya robotun uzun süreler boyunca sonuçlarının biliniyor oluşuna önem vermek ve bu konuda yanılgıya düşmemek gerekir.   

YatırımUzmanı'nın Stratejileri normal şartlarda 2000 yılından itibaren, VİOP Hedge'li şekildeyse VİOP piyasasının açıldığı 2005 yılından itibaren test edilebilmektedir. Kullanıcı kendisi de bu testleri program içerisinde çalıştırarak Simulasyonlar üretip sonuçları doğrudan gözlemleyebilmektedir. Beğendiği Simulasyonu da Robota dönüştürerek programın kullanıcının portföyünü otomatik alım-satım işlemleri yaparak yönetmesini sağlayabilmektedir.

Performans Örnekleri

Aşağıda YatırımUzmanı programında mevcut bulunan Strateji_A18'in bir Simulasyonunun 2000-2016 yılları arasında elde ettiği kâr grafiği görülmektedir.
Strateji 16 yılda portföy değerini 10.000 TL'den 67.129.057 TL'ye çıkararak muhteşem bir performans sergilemiştir. Aynı süre zarfında BİST100 endeksi ise sadece %350 yükseliş kaydetmiştir. Grafikte aslında BİST100'ün kâr grafiği de gösterilmiştir ancak Stratejinin kârı ile BİST100'ün kârı arasında o kadar büyük bir fark vardır ki BİST100'ün grafik çizgisi tarih eksenine yapışık şekilde sadece sarı bir silüetten ibaret kalmıştır. 

Strateji-A18-Kar-Grafiği

Aşağıda ise aynı Stratejinin bazı istatistiklerine yer verilmiştir. Strateji girdiği pozisyonların %69'undan kârla çıkmış ve 2,98 Profit Factor oranı yakalamıştır. YatırımUzmanı programının içerisinde kârlı işlem oranı %70'in üzerinde olan birçok Strateji mevcuttur. Bazı Stratejilerin Profit Factor değerleri ise 5 civarındadır ki bu çok ciddi bir istikrara işaret eder.





Aşağıda Strateji_A07'nin 2019 yılında B, C ve D grubu hisselerde portföyde en fazla bir hisse bulunduracak şekilde çalıştırıldığında yani sadece en cazip hisseye yatırım yaptığında elde ettiği performans görülmektedir. Robot yaklaşık 10 ayda %142 kâr elde etmiştir. 50.000 TL'lik başlangıç sermayesi 121.164 TL'ye yükselmiştir. Aynı süre zarfında BİST100 sadece %17 yükseliş kaydetmiştir.

 

Grafikte mavi çizgi robotun performansını, sarı çizgi ise BİST100'ün performansını göstermekte.

 



Aşağıda Strateji A07'nin 2018 yılında B, C ve D grubu hisselerde portföyde en fazla bir hisse bulunduracak şekilde çalıştırılması durumunda ortaya çıkmış olan performans görülmektedir. Sermayeyi tek hisseye yatırmak riskli olsa da elde edilen performans göz kamaştırıcı. Robot 2018 yılında net %506 kâr elde etmiş olup aynı zaman zarfında BİST100 %21 zarar etmiştir. 50.000 TL'lik başlangıç sermayesi 1 yılın sonunda 302.956 TL'ye çıkmıştır.

 

Grafikte mavi çizgi robotun performansını, sarı çizgi ise BİST100'ün performansını göstermekte.

 



Aşağıda Strateji A07'nin 2018 yılında B, C ve D grubu hisselerde, portföyde en fazla 5 hisse bulundurması durumunda ortaya çıkmış olan performans görülmektedir. Robot 2018 yılında net %220 kâr elde etmiş olup aynı zaman zarfında BİST100 %21 zarar etmiştir. 50.000 TL'lik başlangıç sermayesi 1 yılın sonunda 159.801 TL'ye çıkmıştır.

 

Grafikte mavi çizgi robotun performansını, sarı çizgi ise BİST100'ün performansını göstermekte.

 



Aşağıda Strateji A08'in 2018 yılında yalnızca B grubu hisselerde çalıştırılması durumunda ortaya çıkmış olan performans görülmektedir. Robot 2018 yılında net %182 kâr elde etmiş olup aynı zaman zarfında BİST100 %21 zarar etmiştir. 50.000 TL'lik başlangıç sermayesi 1 yılın sonunda 141.005 TL'ye çıkmıştır.



Grafikte mavi çizgi robotun performansını, sarı çizgi ise BİST100'ün performansını göstermekte.





Aşağıda Strateji_A08'in bir Simulasyonuna ait kâr grafiği ve istatistikler yer almaktadır. Yüksek Profit Factor değerine ve son yıllardaki muhteşem sermaye artışına dikkat ediniz. Son yıllarda borsanın oldukça düşük performans gösterdiği gözönüne alındığında Stratejinin değeri daha net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. YatırımUzmanı'nın kâr etmesi için borsanın mutlaka ralli yapıyor olması gerekmez.







Aşağıda Strateji_A08'in son yıllara ait performansı gösterilmiştir. Borsa yatay giderken Stratejimizin istikrarlı kar grafiğine lütfen dikkat ediniz. 4,19'luk Profit Factor değeri muazzam bir istikrara işaret ediyor





Sistem Gereksinimleri

YatırımUzmanı borsa robotunun çalışabilmesi için gerekli olan teknik altyapı aşağıda sunulmuştur.

  • En az çift çekirdekli işlemciye sahip bir bilgisayar
  • En az 4 GB RAM
  • Windows 7, Windows 10 veya Windows Server 2012 ve üstü işletim sistemi (dil Türkçe)
  • En az .Net Framework 4.0 (Windows yüklü bilgisayarların neredeyse tamamında zaten mevcut durumdadır)
  • İnternet bağlantısı

Borsa Aracı Kurumları

YatırımUzmanı borsa robotu aşağıdaki borsa aracı kurumları ile entegre çalışabilmekte ve bu kurumlara otomatik emir gönderebilmektedir. Kurum listesine zaman içinde yenileri eklenebilecek veya gerekirse bazıları listeden çıkabilecektir. Programı aşağıdaki kurumların dışındaki bir kurumda çalıştırmak isteyenlerin Yatırım Teknolojileri ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Kişiye özel geliştirmeler ek ücrete tabi olabilir.

YatırımUzmanı borsa robotu kiralanırken kullanıcıya, sipariş formunda programı hangi borsa aracı kurumunda ve hangi hesap numarasında kullanacağı sorulmaktadır. Program, sipariş aşamasında belirtilen kurum ve hesap numarası dışında çalışmayacak ve bu bilgiler programın kiralama süresi boyunca değiştirilemeyecektir.

  • İnfo Yatırım
  • Osmanlı Menkul
  • A1 Capital
  • Alan Yatırım
  • ALB Menkul
  • Trive Yatırım
  • Invest AZ
  • Noor CM
  • Phillip Capital
  • Tera Menkul
  • Piramit Menkul

YatırımUzmanı borsa robotu tamamen otomatik çalışıp işlem yapan bir program olsa da isteğe bağlı olarak işlemleri otomatik olarak kendisi yapmayacak şekilde de ayarlanabilmektedir. Bu durumda program seçtiği hisselerin sadece listesini göstermekle yetinecektir ve kullanıcı da işlemlerini yukarıdaki listede bulunsun ya da bulunmasın istediği herhangi bir aracı kurum üzerinden kendisi gerçekleştirebilecektir.

Kiralama Prosedürü

  • Öncelikle eğer yoksa yukarıdaki listede bulunan kurumlardan birinde hesap açılmalıdır. Düşük komisyon imkanı için bu konuda bizden yardım alınabilir.
  • Kiralanacak stratejiye karar verilmelidir. Bunun iki yolu vardır. İdeal yol demo programı bilgisayara yüklemek ve denemeler yaparak hangi stratejinin daha iyi çalıştığını belirlemektir. Demo hesap başvurusu için tıklayınız.  Daha kolay yol ise bizden en çok rağbet gören veya en çok memnun olunan stratejileri bildirmemizi istemek ve bunlardan birini seçmektir.
  • Sipariş verilmelidir. Sipariş formu için tıklayınız
  • Ödeme yapılmalıdır. Banka bilgileri siparişin girilmesinden sonra iletilecektir.

Ücretsiz Versiyon Güncelleme

YatırımUzmanı borsa robotunun yeni versiyonları kiralama süresi boyunca ücretsizdir. Kullanıcı isterse programın içindeki bir ayarlamayı kullanarak versiyon güncellemelerinin otomatik gerçekleşmesini sağlayabilir. Bu durumda her zaman en son versiyonun kullanılması garanti altına alınmış olur.

Ücretsiz Teknik Servis

YatırımUzmanı borsa robotu için teknik destek kiralama süreci boyunca ücretsiz olarak Yatırım Teknolojileri tarafından sağlanmaktadır.

Sınırsız Özgürlük

YatırımUzmanı programı'nın bünyesinde bu metnin yazıldığı Ekim 2016 itibari ile 31 farklı Strateji bulunmaktadır. Kullanıcı bu Stratejilerden istediğini kiralayabilmektedir. Kullanıcı kiralamış olduğu Stratejiyi birçok farklı koşulda çalıştırabilir. Örneğin sadece BİST100 endeksindeki hisselerde çalışsın şeklinde ayarlayabileceği gibi sadece A ve B gurubu hisselerde çalışsın şeklinde bir ayarlama da yapabilir. Hatta bunun da ötesinde, kiralamış olduğu Stratejinin sadece kullanıcının seçtiği hisse gurubunda çalışmasını da sağlayabilir. Tüm bu varyasyonlar sayesinde kullanıcı robot haline getirip işlem yaptıracağı Simulasyonu kendisi oluşturabilir ve bu sınırsız seçenek dünyası kullanıcının kimsenin elinde bulunmayan ve tüm diğer Simulasyonlardan daha yüksek performanslı Simulasyonlar üretip Robot olarak çalıştırmasına bile imkân tanıyabilir.

Sağlam Hisse Seçimi

YatırımUzmanı borsa robotu portföyünde bulunduracağı hisseleri seçerken hisselerin temel verilerini ve bilançolarını gözönünde bulundurur. Böylece zarar etmeyi alışkanlık haline getirmiş veya kötü yönetilen şirketler kolay kolay YatırımUzmanı'nın portföyüne girmez. Kullanıcının manipulatörlerin veya hisse pazarlayıcılarının elinden kurtulmasın yardım eder.

YatırımUzmanı'nda duyuma, tüyoya, söylentiye yer yoktur. Her karar mutlak surette verilere dayalıdır. İki uçlu ve subjektif yorum yapan yorumcuların elinde perişan olan yatırımcılar için sağlam bir umut ışığıdır.

Zahmetsiz Yatırım

YatırımUzmanı hisse robotu piyasadaki yüzlerce hisse senedinin sayısız verisini otomatik olarak işler ve bu verilere göre alım-satım işlemlerini de otomatik olarak kendisi yapar. Kullanıcıya kalan sadece programı başlatmak ve robotu devreye alıp öylece bırakmaktır. Program piyasa açıkken çalışıp gerektiğinde portföyünü güncelleyecektir. Program istenirse Windows başladığında otomatik olarak çalışmasını sağlayan ayarlara da sahiptir. Böylece tamamen otomatik şekilde algoritmik trade etme imkanına kavuşulmuş olur. Program istenirse sunucu kiralanarak sunucu üzerine kurularak da çalıştırılabilir.

Portföy Çeşitlemesi

Hisse senedi piyasasında yatırım yaparken portföy çeşitlemesi yapmak riski düşürmek açısından oldukça önemlidir. Portföy çeşitlemesi yapmanın en basit yolu sermayeyi birden fazla hisseye dağıtmaktır. Eğer sermaye sadece bir hisse senedine bağlanırsa hissenin tahtasının kapanması, şirketin batması gibi çeşitli nedenlerle sermayenin tamamının kaybedilmesi veya tehlike altına girmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle sermayenin birden fazla hisse arasında dağıtımı bazen hayat kurtarıcı olabilir. Örneğin sermayesini 10 hisseye dağıtan bir yatırımcının hisselerinden biri batsa bile sadece parasının %10'unu kaybeder. Fakat sermayesini sadece bir hisseye yatıcan yatırımcının hissesi batarsa tüm varlığını kaybeder. Yumurtaları aynı sepete koymak her zaman tehlikelidir.

YatırımUzmanı borsa robotundaki Stratejiler'e maksimum hisse sayısı girdi olarak verilebilmektedir. Program bu girdiye bakarak sermayeyi en fazla kaç hisseye dağıtacağını anlar. Eğer Stratejinin algoritmasına göre alım yapmaya müsait örneğin 10 hisse varken kullanıcı hisse sınırını 5 olarak belirlemişse en iyi 5 hisseye sermaye dağıtılır. Eğer Stratejinin algoritmasına göre sadece 3 hisse alım için müsaitse program sermayeyi 3 hisseye dağıtır. Risk açısından bakıldığında sermaye ne kadar çok hisseye dağıtılırsa genellikle risk de o derece düşer. Bu nedenle YatırımUzmanı programındaki Stratejilerden üretilmiş simulasyonların performans sonuçları karşılaştırılırken sermayenin kaç hisseye dağıtıldığına dikkat etmekte yarar vardır. Programın sermayeyi belirli bir anda kaç hisseye dağıttığı, program içeridindeki Hesap Hareketleri sekmesinden görülebilir. Sermayenin çok fazla hisseye dağıtılması belirli bir noktadan sonra performansı düşürebileceğinden hisse sınırı belirlerken değeri çok yüksek belirlemekten de kaçınılmalıdır.

Faizsiz Yatırım İmkânı

YatırımUzmanı borsa robotunda dini inançları gereği ana faaliyet alanı faiz olan firmaların hisselerine yatırım yapmak istemeyen yatırımcılar için de imkân sunulmuştur. Programdaki "Finsans Sektörü" seçeneği işaretlenmezse program bankacılık, sigorta, finansal kiralama, leasing ve yatırım ortaklığı endekslerine dahil olan hisselerde yatırım yapmaz. Bununla birlikte pogram içerisinde ayrıca "Hariç Hisseler" i belirleyebilmek de mümkündür. Böylece kullanıcı hiçbir  zaman yatırım yapmak istemediği hisseleri programa bildirebilir.

Emir Tipi Seçimi

YatırımUzmanı borsa programı 2 farklı emir tipi ile çalıştırılabilmektedir.
Bunlar "Limit" ve "Piyasadan Limite" emir tipleridir.

Limit Emir:
YatırımUzmanı "Limit" emir tipi seçildiğinde emri hissenin ilk alış veya satış fiyat kademesine pasif emir olarak iletir. Emir gerçekleştiğinde mutlaka emirde belirtilen fiyattan gerçekleşeceği için kayma(slipaj) maliyeti sıfırdır. Ayrıca emir belirli bir fiyat kademesine yazıldığı için hissenin piyasa fiyatında herhangi bir dalgalanmaya  neden olmaz. Bu açıdan en güvenilir emir tipidir. Bu emir tipinde alış veya satış piyasada hemen gerçekleşmez. Emir, hissedeki diğer yatırımcıların emir verilen kademeye aktif alış/satış emri vermesi ile gerçekleşir.

Piyasadan Limite Emir:
YatırımUzmanı "Piyasadan Limite" emir tipi seçildiğinde emri ilk alış veya satış kademesine aktif emir olarak iletir. İlk fiyat kademesinde emri karşılayacak kadar lot yoksa emrin karşılanabilen kısmı bu fiyattan gerçekleşir ve kalan lotlar aynı fiyat kademesine pasif emir olarak yazılır. Emir ilk kademedeki lot miktarına bağlı olarak hemen gerçekleşebileceği gibi pasife yazılan kısım olursa zaman da alabilir. Bu emir tipi kullanıldığında emrin hissenin piyasa fiyatına etkisi bir kademeden daha fazla olamaz. Yani etkisi oldukça sınırlıdır.

Demo Hesap

YatırımUzmanı borsa robotunun herhangi bir Stratejisi kiralanmadan önce ücretsiz demo hesap açılabilmektedir. Böylece yatırımcı ödeme yapmadan önce programın içindeki tüm Strateji ve Simulasyonları ayrıntısıyla inceleyebilir ve hatta Simulasyonları istediği tarih aralığı için geriye doğru yeniden çalıştırarak programın performasına bizzat tanıklık edebilir. Simulasyonun sonuçlarına bakarak ilgili Stratejinin nerelerden hangi hisseleri aldığını, hangilerini sattığını, belirli bir tarihte portföyünde hangi hisselerin bulunduğunu ve buna benzer birçok bilgiyi edinebilir. Böylece kendisine en uygun Stratejiyi kiralamak konusunda sağlıklı bir sonuca varabilir. Bir Strateji kiralandıktan sonra kiralama süresi boyunca Strateji değiştirilememektedir. Bu nedenle kiralamadan önce uygun Stratejiye karar vermek önem arzetmektedir. Demo süresi 15 gündür. Demo hesaplarda yapılan Simulasyonlar son 1 aylık veriyi içermemektedir.

Aşağıdaki düğmeye tıklayarak Demo hesap başvuru formuna ulaşabilirsiniz:

Sipariş

YatırımUzmanı borsa robotundaki stratejilerden birini kiralamaya karar verdiğinizde lütfen aşağıdaki sipariş formunu doldurunuz. Formdaki verileri girdiğinizde fiyat bilgisi ilgili alanda belirecektir.

Aşağıdaki düğmeye tıklayarak sipariş formuna ulaşabilirsiniz:

© 2008-2021 Yatırım Teknolojileri - Tüm hakları saklıdır - Bu sitedeki hiçbir içerik kopyalanamaz ve yeniden yayınlanamaz
Yasal Uyarı:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.